طلای آب شده
طلای آب شده یا به اختصار آبشده یک اصطلاح در بازار طلاست و منظور از آن طلاهای بازگشتی مردم (طلای خریداری شده طلافروشیها) که جهت تولید مجدد ذوب میشوند را میگویند. طلای آب شده را در وزنهای متفاوتی میتوانیم در بازار پیدا کنیم و بسته به نیاز، طلافروشان طلای آب شده با وزنهای دلخواه تولید میکنند. البته امروز این نوع طلا در حال تبدیل شدن به نوعی سرمایهگذاری طلا با پتانسیل بالا است. شکل آن به صورت غیر منظم و عیار آن مختلف است و با ارسال آن به ریگیری، بعد از ذوب عدد صحیح عیار مشخص میگردد.
معیار قیمت گذاری طلا با عیارهای مختلف در بازار ایران بر اساس طلای آب شدهٔ ۱۷ عیار (یا طلای ۷۰۵) میباشد. چیزی که مرسوم است از اصطلاح آبشده در برابر سایر متفرقات طلا از قبیل النگو، انگشتر و سایر میباشد که به دلیل تفاوت اجرت و عیار هیچیک معیار پایهای برای بازار طلا نیستند. برای اینکه عیار طلا (درجه خلوص طلا) مشخص شود، قطعه کوچکی از آن را (کمتر از نیم گرم) برش میزنند و به آزمایشگاههای «رِیگیری» میدهند تا روی قطعه آزمایشهایی انجام دهد و عیار را اعلام کند. پس از اینکه آزمایشهای مورد نیاز برای پیدا کردن میزان طلای خالص موجود انجام شود، شماره رسیدی روی پاکت و قبض ریگیری ثبت میشود و این شماره برروی طلای آب شده نیز درج میشود که به اصطلاح به آن «انگ زنی» گفته میشود. شمارهای که روی قطعه طلای آب شده به صورت عمیق حک شدهاست شماره شناسه آن قطعه از طلا در اتحادیه طلا و جواهرات است. علاوه بر انگ، نام آزمایشگاه ریگیری نیز روی طلای آب شده حک میشود.
انگی که ریگیریهای تهران میزنند عددی چند رقمی است و علاوه بر تماس با خود ریگیری، از تلفن گویای اتحادیه تهران به شماره ۸۸۹۳۱۸۳۳ نیز میتوان عیار طلا را در هر لحظه دریافت کرد. در ایران برخلاف بازار طلای جهانی که قالب ۳۱٫۱۰۳ گرمی از طلای خالص ۲۴ عیار معیار قیمت دهی مشتقات طلا هستند، تنها واحد گرمی طلای آب شده معیار میباشد، اصطلاح آب شده نه برای قیمت سنجی سایر متعلقات طلا، بلکه فرایند تبدیل طلای مستعمل به شمش تمیز را آب کردن مینامند. مظنه یا قیمت یک مثقال طلای ۱۷ عیار، معیاری است که برای قیمت گذاری طلای آب شده در ایران استفاده میشود.
دیدگاه خود را بنویسید